Ve spolupráci s Povodím Labe, protipovodňovou komisí a místními samosprávami pročistili technici během prvních podzimních měsíců důležité příkopy a svodnice v Hradci Králové a okolí. Tato opatření mají za cíl zlepšit odvod vody z města při intenzivních deštích.

Těžká technika vyrazila do akce zejména v Plotištích, kde byly pročištěny příkopy v ulici Petra Jilemnického od Říčařovy ulice až do Předměřic nad Labem. Čištění propustků od větví a bahna proběhlo také v Předměřické ulici u Cimlerovy svodnice. Čištění provedli technici taktéž v korytě Chaloupecké svodnice ve Svobodných Dvorech.

Další údržby se dočkala svodnice P2 ve Štefánikově ulici. Vzhledem k tomu, že se jedná o významný krajinný prvek, musí technické služby postupovat dle rozhodnutí Krajského úřadu odboru životního prostředí, ve kterém je stanoveno období, kdy lze čištění koryta provádět. Jedná se především o období vegetačního klidu.

Středisko vodního hospodářství Technických služeb Hradec Králové zajišťuje pravidelnou údržbu svodnic po celý rok, přičemž nejintenzivnější práce probíhají právě mimo vegetační období. Na starosti má téměř 20 kilometrů vodotečí. Celkem 12 kilometrů tvoří otevřené svodnice a více než šest kilometrů vodoteče zatrubněné.