Pokračujeme v našem miniseriálu o speciálních vozidlech: O krajnice a příkopy pečuje speciální sekačka
Nikdo ze silničářů jí neřekne jinak než Vendula nebo Vendulka. Řeč ale není o osobě, nýbrž o speciálním značkovacím stroji Hofmann, který v technických službách slouží takřka bezporuchově už od přelomu století. 

Jelikož je pro vodorovné dopravní značení vhodná doba, vyrazila do ulic Hradce Králové také Vendulka. V těchto dnech pracuje souběžně při blokových čištěních a nedávno čerstvě nalajnovala také dopravní čáry na celé ulici Jana Masaryka. Při práci zvládne namalovat takřka všechny problémové úseky. Šířku čáry dokáže vytvořit od velikostí desítek centimetrů až po jeden metr. Pomáhá jí přitom oboustranná výhledová plošina, palubní počítač a samozřejmě i velký zásobník barvy až na 920 litrů. 

Nejnáročnější na práci s ní je podle techniků boj s horkým počasím. Stroj totiž nemá i přes velký chladicí systém klimatizaci. I přesto by ji za nic nevyměnili. Podle nich se také povídá, že své jméno získala po technikovi s podobným přízviskem. Navíc prý nosí štěstí, když ji při práci v terénu z dálky pozdravíte. Až nás tedy s Vendulkou uvidíte v akci, možná vám přinese kromě bezpečnějších silnic také štěstí.