Mozaikové sečení se stalo v Hradci Králové velmi populární. Již podruhé se v letošním roce na vybraných místech objevily obrazce, které vysekali pracovníci Technických služeb Hradec Králové. Cílem tohoto šetrného způsobu sečení travních porostů je posílení biologické rozmanitosti ekosystému a zadržování vody. 

Ve městě se opět v minulém týdnu uskutečnilo takzvané mozaikové sečení, které je velice důležité. „U takzvané střídavé seče se část travnaté plochy záměrně vynechá, aby na místě mohla dále růst. Vynechané plochy slouží k podpoře biodiverzity, a částečně i k zadržování vody. Ve vyšší trávě nachází úkryt nejen hmyz, ale i drobní živočichové,“ říká náměstek odpovědný za oblast životního prostředí Adam Záruba. Jde o způsob, jak doplnit klasické sečení travnatých ploch, které plní pobytové a rekreační funkce ve městě.

Díky střídavému sečení vznikly i různé obrazce. Mimo jiné také nové logo města. Pracovníci technických služeb jej vysekali v trávě v Brněnské ulici. „Sekačkou se dají v trávě vynechávat místa i symbolicky, vznikají poté zajímavé obrazce, které lákají pohledem. Spojujeme tak hezké s užitečným. Jsou ale také místa ve velmi husté zástavbě a na intenzivně využívaných plochách, kde mozaikové sečení tolik uplatňovat nemůžeme, například na dětských hřištích,“ říká náměstek ředitele Technických služeb Hradec Králové Daniel Jeřábek. Pracovníci technických služeb mají na starosti přibližně 400 hektarů travnatých ploch. Celé město stihnou posekat na jednu obrátku sečení za minimálně čtyři týdny, záleží na výšce trávy. Pokud je vyšší, celý proces sečení trvá pět až šest týdnů.

Tisková zpráva MMHK: http://mhk.cz/1vR